De energiecoöperaties zien het buitengebied windenergie als een belangrijke pijler in de energietransitie en willen samen met de Gemeente Westerkwartier en de Provincie Groningen komen tot een door de bewoners gedragen voorstel om op beperkte schaal windenergie in dit buitengebied mogelijk te maken en toe te staan.
De energiecoöperaties richten zich nu vooral op PV-daken en maken incidenteel plannen voor kleine grondgebonden pv-installaties én kleine windmolens. Zo is, met uitzondering van de ashoogte ten opzichte van de opbrengst, tot volle tevredenheid in Woltersum een eerste coöperatieve dorpsmolen geplaatst en zijn er, in afwachting van de nieuwe SCE ronde, plannen voor meerdere dorpsmolens.
Naast lokaal eigendom is het voor ons belangrijk om samen met u in de juiste verhouding van vermogen/hoogte, locatie én acceptatie van bewoners, windmolens te plaatsen, die passen in het buitengebied. In onze visie komen we op twee sporen uit: rendabele coöperatieve dorpsmolens van 20-25 meter ashoogte en coöperatieve gebiedsmolens van 50 meter ashoogte.
Belangrijke motivatie in onze windambitie is de balans in het energienetwerk, om energieneutraal te kunnen worden, én om op niet al te lange termijn “local4local” onze energie direct te kunnen leveren aan de eigen leden en bewoners in het gebied.
Onze visie op wind bestaat uit vijf lijnen:
- 2-5 meter wokkels op eigen (privaat-)terrein, bedrijf of VVE-complex.
- 15 meter ashoogte voor agrarische molens binnen bouwblok, zoals nu is toegestaan.
- 20–25 meter ashoogte van rendabele coöperatieve dorpsmolens, die passen in lijn met het profiel van de bebouwing of buiten het bouwblok vallen.
- 50 meter ashoogte van coöperatieve gebiedsmolens in lijnopstellingen, die passen in ons buitengebied en uitsluitend daar waar draagvlak is vanuit de omgeving.
- Molens hoger dan 50 meter ashoogte zijn voor ons niet aan de orde omdat deze naar onze mening niet passen in het buitengebied, zoals wij dat nu ervaren.
Binnen de huidige regelgeving is 15 meter ashoogte (2) voor agrarisch gebruik binnen een bouwblok toegestaan.
Naast dit gebruik willen wij graag met u in overleg om te onderzoeken waar de regelgeving voor energie coöperaties aangepast kan worden om, daar waar voldoende draagvlak bij bewoners bestaat, in de nabije omgeving de coöperatieve molen varianten 3 en 4 toe te staan.
Voor het gebruik van windwokkels (1) zien wij mogelijkheden op kleine schaal (op eigen terrein, bedrijf of VVE’s). Hiervoor starten we met een wokkelproject om naast een verkenning van techniek en regelgeving voor toekomstige gebruikers een kennisplatform te ontwikkelen.
Wij zijn ons ervan bewust dat draagvlak bij omwonenden een belangrijk uitgangspunt is in deze toekomstige windmolen-ontwikkeling. Deze uitdaging willen wij als energie coöperaties in Westerkwartier graag samen met u aangaan om ook windenergie positief te laten beleven. Hiervoor hebben wij een actieplan in voorbereiding om gebied breed te communiceren en samen aan de slag te gaan.
Contactpersoon in deze namens de energiecoöperatie Duurzaam Boerakker:
Evert Blansjaar, evertblansjaar@gmail.com,
0 reacties